Innovatie awards toeristische ondernemers Overijssel uitgereikt in Mooirivier Hotel & Congres

Geplaatst op 28 oktober

Toeristische ondernemers in de provincie Overijssel hebben intensief gebruik gemaakt van de innovatieregeling ‘Topprogramma Overijsselse Toeristische Ondernemers (TOTO)’. Maar liefst 125 bedrijven hebben innovaties opgestart. Gedeputeerde Roy de Witte reikte aan drie ondernemers de Toeristische Innovatie Award uit. De Witte: “De gastvrijheidseconomie heeft de afgelopen 4 jaar enorm goed gepresteerd met meer dan 3400 nieuwe banen sinds 2015 en dat is mede dankzij de innovatie ambities van de sector.”

Gastvrij Overijssel, de netwerkorganisatie voor de Overijsselse vrijetijdseconomie, is uitvoerder van het provinciale programma. Projectleider van het TOTO-programma Jan Ybema: “We zien een enorme diversiteit aan innovaties variërend van strategisch advies tot de ontwikkeling van nieuwe producten. Dit zijn intensieve trajecten maar cruciaal om je positie in de markt te kunnen versterken. Vanuit de branches HISWA-RECRON en KHN zijn adviseurs aangesteld om de ondernemers hierbij op weg te helpen en dat blijkt een schot in de roos. Ze kennen de sector en zijn tevens vertrouwenspersoon. Een innovatietraject nam gemiddeld anderhalf jaar in beslag.

Winnaars Innovatie Awards
Winnaars Innovatie Awards

Innovatie awards Tijdens het afsluitende innovatiecongres op 3 december jl. ontvingen Expedition Outdoor, Taman Indonesia en ’t Akkertien de innovatie award uit handen van gedeputeerde Roy de Witte. De innovaties bestonden uit respectievelijk 3d simulaties van een klimpark voor mindervaliden, het gebruik van QR-codes voor een interactieve belevingskaart en de automatisering van een online boekingsprogramma. De Witte: “Ik feliciteer deze drie toppers met de innovaties die ze in gang hebben gezet. Juist de variatie laat zien dat de TOTO-regeling flexibel is. Dit is belangrijk omdat ieder bedrijf uniek is en moet kunnen inspelen op z’n eigen uitdagingen. Uiteraard geldt deze pluim voor alle 125 deelnemers die allemaal een topprestatie hebben geleverd!”

R&D belangrijk voor jongeren Gastvrij Overijssel blijft ook de komende jaren inzetten op de ontwikkeling van R&D projecten. Ybema: “Het stimuleren van innovatie en het delen van kennis is het hart van ons samenwerkingsverband Gastvrij Overijssel. Een gedegen R&D-format biedt voor veel familiebedrijven een grote meerwaarde omdat ze vanwege hun beperkte schaalgrootte niet beschikken over een eigen onderzoeksafdeling. Ook de inzet van jongeren bij innovaties werkt erg stimulerend omdat ze anders denken en hier veel energie van krijgen. De komende jaren ligt de focus van een nieuw programma op het verder vergroten van de internationale toeristische markt én rendementsverbetering in een duurzaam jasje. Voldoende uitdagingen dus!”

Terug naar alle nieuwsberichten